user_mobilelogo

Naš kraj, Šepulje

Pred oziroma po odličnem obroku vam priporočamo ogled našega kraja. Šepulje se ponašajo z eno najstarejših cerkvic daleč naokoli. Cerkvica stoji malo stran od vasi v lepem, mirnem gozdičku. Prvič je bila posvečena 3.maja, L. 1470. Posvetil jo je tržaški škof Anton De Goppo.

Na Turkovi domačiji v Šepuljah, 70m od naše domačije raste preko 230 let stara refoškova trta, po domače "teranovka", ki je ena izmed najstarejših trt na Krasu.

 

Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica je ena izmed najlepših kulturno zgodovinskih spomenikov v Republiki Sloveniji. Vstanovljena je bila leta 1580, ponaša se s tradicijo vzrejanja konj čistokrvne pasme. Lipica je razširila svojo ponudbo še na golf, mini golf, tenis ter igralnico. V letu 2015 so kobilarno Lipica temeljito prenovili, ter tako naredili bolj prijazno za obiskovalce. Lipica se nahaja 10km od naše domačije. Hočem vedeti več.

 

Škocjanske jame

Škocjanske jame so najpomembnejši podzemni pojav na Krasu. So izjemnega pomena za svetovno naravno dediščino saj so bile leta 1986 vpisane v seznam pri Unescu. Škocjanske jame so iz Šepulj oddaljene 19km.

Velja omeniti tudi Jamo Vilenico pri Lokvi, ki je najstarejša turistična jama v Evropi. Do sredine 19. stoletja je slovela kot najlepša in največja jama matičnega Krasa. Iz Šepulj do Jame Vilenice je 11km.

 

Kosovelova domačija

Kosovelova domačija v Tomaju - v hiši je postavljena spominska zbirka družine Kosovel. Hišo so zgradili po tem, ko so fašistične oblasti prisilno upokojile učitelja Antona Kosovel. V zbirki so predmeti, ki so ostali v družinski hiši. Za ogled je potreben predhodni dogovor. Tel.št.: +386 5 764 21 08 Kosovelova domačija se nahaja v vasi Tomaj, to je 2,5km iz Šepulj.

 

Pepin kraški vrt

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov. Tanja Godnič in Borut Benedejčič (idejni zasnovalec) sta v svojem avtentičnem kraškem vrtu, želela prikazati ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstven primer kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti. Pravljica o Krasu in njegovih ljudeh je sedaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah, približno 4,5km iz Šepulj. 

Urnik:

Od 12:00 do 22:00 | Četrtek zaprto

 

Kontakt:

T: 05 764 10 96

M: 040 569 666

E: domacija.sajna@gmail.com

 

Pošlji sporočilo